delavnica ČUJEČNOSTI (8 ur)

Delavnica čuječnosti – trening obvladovanja uma

 

Kaj je?

Čuječnost je zavestno usmerjanje pozornosti na sedanji trenutek, ne da bi presojali njegovo vsebino. Gre za starodavno prakso vadbe, treninga uma, s katero kultiviramo zavedno prisotnost. V čuječnosti usmerjamo pozornost na neki predmet meditacije (dihanje, misli, zvok, podoba, odprta pozornost...). Pri tem zaznavamo svoje telo, občutke, opazovati svoje misli itd. in vzpostavljamo odnos do tega. Čuječnost sicer temelji na starodavni budistični praksi, a je po svoji naravi univerzalna.

 

Kako je sestavljena vadba?

Vadba je sestavljena iz spoznavanja različnih meditativnih praks s poudarkom na čuječnosti. Namen je naučiti se metodo prilagoditi sebi in svojemu počutju. Čuječnost bomo povezovali z osnovno budistično meditacijo in kontemplacijo: meditacija s pozornostjo usmerjeno na dihanje, pregled telesa (body-scan), meditacija z osredotočenostjo na zvok, meditacija odprte pozornosti,  meditacijo s poudarkom na čuječem zavedanju dihanja, misli in čustev, meditacijo v hoji itd.  

 

Namen vadbe

Z usmerjanjem pozornosti na predmet meditacije ostrimo pozornost, povečujemo fokus/osredotočenost, kar nam pomaga pri našem vsakdanjem delu in življenju. Čuječnosti se učimo iz lastne izkušnje. To nam pomaga, da postajamo občutljivejši na notranje dogajanje oziroma zavedanje dogajanja v sedanjem trenutku. Na ta način se učimo prepoznati in obvladovati svoja čustva. Z vadbo prepoznavamo vzorec delovanja uma in njegov vpliv na naša čustvena stanja. Namestno reakcije ustvarjamo notranji prostor za sprejemanje odločitev. Blagodejni učinki vadbe čuječnosti so dokazani v številnih znanstvenih razpravah in zadevajo njene zdravstvene, psihične in socialne dobrobiti. Te so: izboljšanje pozornosti (fokusa), boljše soočanje s stresom, povečana toleranca do bolečine, bolj kakovosten spanec, višja kakovost življenja in nasploh boljše soočanje z izzivi, ki jih prinaša življenje. 

 

Trajanje

Delavnica traja 8 ur (4 tedne -  2 uri/teden)

 

Ob prijavi dobite pisni material, med vsakim predavanjem pa še domačo nalogo in posnetke meditacij.

 

Cena

Za vseh 8 ur 109 eur po osebi.

 

Datumi:

 

petek, 15.4.2022 (19:00-21:00)

petek, 22.4.2022  (19:00-21:00)

petek, 13.5.2022  (19:00-21:00)

sobota, 20.5.2022 (19.00-21.00 + čajanka

 

o Simoni Mlinar:

 

"Raziskovanje same sebe s pomočjo meditacije sem začela pred 20 leti. V času študija teologije sem z 10-dnevnim kontemplativnim umikom vadila kontemplacijo, kot jo je oblikoval jezuit Franz Jalics. Magistrski študij antropologije sem zaključila z delom o Gandhijevi metodi nanasilnega odpora (satyagrahe). Gandijev pristop me je pripeljal do poglobljenega razumevanja sočutja. S poglabljanjem znanja o meditaciji, njenih različnih pristopih, sem nadaljevala z izobraževanjem pri budističnem učitelju Jonge Mingyur Rinpočeju. Spoznala sem, da sta čuječnost in sočutje bistvo budistične meditacijske prakse. Radovednost me je tako pripeljala do prakse čuječnosti, ki se ji posvečam še danes. Tudi s pomočjo vadbe čuječnosti in njenimi blagodejnimi učinki na področju zmanjševanja stresa sem leta 2019 uspešno zaključila doktorski študij na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Da bi pridobila več znanja na področju čuječnosti, sem leta 2020 opravila 8-tedenski tečaj MBSR. Dodatna znanja sem pridobivala pri dr. Elizabeth Slator (Rice University) in Kainu Ramsayu. Decembra 2021 sem pridobila certifikat za učiteljico čuječnosti pri Patricku Howellu. Bistvo in smisel čuječnosti vidim v vsakodnevni praksi, ki mi daje moč, me utrjuje in umirja ter predvsem pripravlja, da jo lahko vadim tudi v neformalni obliki, ki jo zame predstavljata življenje z družino in odnosom z drugimi. Vadba čuječnosti ni zapletena, kar ne pomeni, da je lahka. Je v predanosti, disciplini, predvsem pa v potrpežljivosti in hvaležnosti za vse, kar smo in kar imamo. Vadba čuječnosti nam lahko nakloni veliko dobrega, ki se ga trenutno morda še ne zavedamo, a ga že ves čas nosimo v sebi." 

 

»There is a voice that doesn't use words. Listen« (Rumi)

 

 

 

Cenik

delavnica ČUJEČNOSTI/ workshop of MINDFULNESS 109,00 eur

Izberi delavnico

    - - delavnica ČUJEČNOSTI (8 ur)
Za plačilo: 0,00€


© 2019 Nataraja Studio - Vse pravice pridržane | Produkcija: Sloway spletne rešitve